Vi skal sjeldne mellom urinering og markering, mellom voksne og valper. En voksen hund som urinerer skal kontrolleres hos dyrlege (blærekatarr etc.). Fordi en voksen hund som har lært renslighet når den var valp simpelten ikke tisser inne.

Årsakene til at hunder markerer innendørs kan være flere: Løpske tisper i nabolaget, møte med løpske tisper eller kjent lukten av løpetid, hatt besøk i huset av dominant eller konkurrerende hund, den besøkende hund har markert i huset etc.

Under slike forhold føler hunden at den må markere eller evt. overlappe med sin egen lukt. Problemet kan være vrient å løse, for det virker som om hunden har ønske om å holde luktbildet vedlike. (Forøvrig: vanlig urin lukter lite, markeringsurin lukter stramt (hormoner).

Det finnes forhåpentligvis erstatninger for formalin oppløsning, spør på apoteket. Bruker du formalin så spør om blandingsforholdet med vann, og ta på deg gummihansker og maske. Formalin er i fareklassen, men dreper all lukt slik at hundens vedlikeholdsbehov forsvinner. Samtidig plasseres hunden på eget rom hvor den tidligere ikke har markert, eller enda bedre, ta bilburet inn og plasser hunden der etter lufteturen. Gjennomfør dette over en periode på ca. 14 dager-4 uker, slik at eventuell vanedanning brytes.

Når du etter avvenningen slipper hunden inn i rommet hvor den tidligere markerte, må du følge nøye med den, gjerne utstyrt med en kraftig vannpistol. Du har selvsagt lært deg dens handlingsmønster før markeringen skjer. Viser den innledende tegn på at markering er nært forestående sier du nei og gir den deretter en sprut med vannpistolen. Sannsynligheten er stor for at du vil lykkes. Og husk: Også tisper har markeringsønsker.

Valper som tisser inne

Alle valper kan lære renslighet, men det blir enklere dersom du unngår å straffe den for å tisse inne. En liten valp på 7-8 uker skjeldner ikke mellom ute og inne som du og jeg. Straffer du den for innetissing er muligheten tilstede for at den tror det er galt å tisse. Dermed kan det hende at den holder seg under lufteturen. Det gjelder derfor å være føre var, og følge reglene: Når valpen har spist eller drukket skal den raskt ut. Bær den gjerne bort til det samme tisse-og bærsjestedet hver gang. Denne doen har du laget på forhånd med en avis innsauset med valpens urin eller møkk, og med noen steiner oppå, på et sted hvor det ikke er til sjenanse for publikum.

Når valpen gjør fra seg sier du vennlig uten for stor entusiasme; tisse braaaa, fliiiink. Blir du for engasjert glemmer den seg.

Ta bort vannkoppen om kvelden slik at den ikke fyller en sulten mage med vann. Sov sammen med valpen med båndet rundt håndleddet slik at du våkner når den blir urolig. Somle ikke med påkledningen, ha tøyet liggende klart.

Det kan også være greit å ta valpen opp i sengen, da holder den seg som regel lenger. Du må bare venne den av med å oppholde seg i sengen senere.