Valpeutviklingskurs starter du med når valpen er mellom 11 og 15 uker. Men valpekurs skal ikke arte seg som et kappløpings- og slossekurs for valper, hvor den stolteste eieren har den mest aggressive valpen. Et valpekurs skal være skolering av hundeeiere med oppdragende øvelser for valpen.

I mangel på gode tilbud starter du hjemmeopplæringen på egenhånd og bruker sunn fornuft. Da blir resultatet som regel meget bra. Og husk at andre hunder ikke skal oppdra din valp!
De første 2-3 ukene bruker du til å komme på gofot med valpen. Og intet kompenserer for turer i skog og mark. Du behøver ikke gjøre mere ut av det enn å lede valpen sikkert fram mellom trær og tuer, over grøfter og bekker for at den skal se på deg som "superulven".

Lek balansert med valpen og dominer for det meste leken selv, men husk: Det skal være trygghet og harmoni. Venn hunden naturlig og gradvis til miljø og trafikk.

Ha med deg en liten ryggsekk som du bærer på magen, og putt valpen i denne hvis den blir sliten. En godt mosjonert valp har ikke ork til å ødelegge hjemme.

Ved 9-10 ukers stadiet læres valpen sitt, og innkalling har du allerede startet med. Husk å ha en lang syltynn langline på valpen. Og rop aldri på den når den er på sitt mest opptatte. Og glem ikke at det skal være hyggelig å komme.

Når hunden er 4 mnd. gammel er den moden for Nordenstam Hundeskoles kurs. Velger du amatørtilbud må valpen som regel være eldre for å delta på Nybegynnerdressur.

Kjøp gjerne boken FULL KONTROLL, du finner den i en ZOO-kjedebutikk.

Lykke til, og god dressur!