De første 4 ukene som valpeeier arbeider du ikke med dressur i ordets betydning. Du lærer valpen å kjenne deg, du skaper tillit og du lærer valpen kjøreregler. Du lærer den JA og du lærer den NEI. Du lærer den å komme. Du lærer den å være alene. Du lærer den å ikke bite på gjenstader i huset eller i hender og klær Du venner den til halsbånd, kobbel og line. Du venner den til miljø og trafikk, du gjør den stueren og du lærer den at du er konsekvent. Når disse enkle reglene er gjennomført skikkelig, blir det en lett oppgave å starte med de begynnende dressurøvelser i 4 måneders alder.

Om å være alene
De første ukene lærer du valpen å være alene i kortere perioder. Det vil si minutter. Har du kjøpt hundebur lokker du den inn med et fristende bein. I buret ligger valpens teppe, gjerne med et luktbilde fra kennelen. Du lar burdøra være åpen. Hvis du har en babywatch, kan du sitte i et annet rom og lytte. Gå tilbake til valpen mens den enda er på sitt opptatte. Øk fraværsperiodene etterhvert. Her må du være spesielt oppmerksom, slik at du ikke skaper en situasjon hvor du må gå tilbake fordi valpen hyler og roper på deg. Da leder den 1-0. Gunstige tidspunkt for denne øvelsen er etter endt luftetur. Etter hvert som tiden går kan du venne den til å bli liggende i buret med lukket dør. Er du uheldig og valpen begynner å hyle bør du vente med å gå tilbake til den har roet seg. Det gjør den som regel etter noen få minutter dersom den ikke har positive erfaringer med "kalleropet" fra tidligere.

På samme måte venner du den til å ligge alene i bilen. Og ofte lykkes man raskest der, på grunn av det lille rommet og "hulefølelsen" som gir trygghet. Men da må selvfølgelig døren til buret være lukket.

Om natten
Selv velger jeg av makelighet å ta valpen opp i sengen den første tiden. Da holder den lenger på både vann og tarm, og det blir færre nattlige turer ut. Samtidig har jeg god erfaring med at det styrker bindingen mellom oss. Det kan ha med det å gjøre at i hundeflokken ligger valpen alltid sammen med andre. Det føler seg trygg. Jobben med å venne den til å ligge på gulvet er meget enkel. Rett og slett fordi jeg i løpet av 14 dager har lært valpen hva NEI betyr. Og fordi jeg har et godt alternativ i en pappeske med et wetbed, saueskinn eller halm i bunnen. Esken har jeg plassert ved siden av sengen. Slik kan jeg slippe hånden ned til valpen når den får behov for nærkontakt.

Sikring
Båndet - kobbelet, har jeg rundt håndleddet. På den måten våkner jeg om valpen blir urolig. Har den trengende behov må du være kjapp i takten. Sleng på deg en frakk som ligger klar, løft valpen opp på armen, stikk beina i skoene og skynd deg ut. Sett altså ikke valpen ned. Da kommer den til å gjøre fra seg før du rekker ut! Det er lurt å ha en fast do. Bruk derfor det samme tisse og bærsjestedet hver gang. Da kjenne valpen igjen luktbildet sitt. "O hoy, her er do`n min", og det tisses og bærsjes i store strømmer. Også vi mennesker liker noen doer bedre enn andre. Uten sammenligning for øvrig.

Valpen roses rolig når den gjør sin avføring. "Tisse - fliiiink hund". Etter noen uker vil du oppdage at valpen har assosiert ordet Tisse med å gjøre avføring. Nyttig! Alle mine tjenestehunder gjennom årene har på denne måten lært å tisse og bæsje på kommando.

Om å bli stueren
Det vil bli noen uhell i ny og ne. Registrerer vi ikke når valpen har trengende behov, har den ikke annet alternativ enn å gjøre fra seg der den oppholder seg. Et problem for oss er at det går så kort tid mellom signal og handling. Vi bør derfor holde oss til de faste regler om at når valpen har spist eller drukket så skal den på do. Det vil si: Etter måltidet gå tur. Setter du fram vann til faste tider har du også god kontroll på veskeinntaket og eliminerer mulighetene for uhell. Mange bruker trikset med aviser ved døren, og setter valpen dit når den tas på fersken. Det er ingen dum løsning. Med tiden til hjelp klarer de fleste av oss å få valpen stueren. Av for meg ukjent årsak har imidlertid mange med miniatyrhunder problemer med stuerenheten. Du bør imidlertid ikke fye valpen når uhellet er ute, men ta det på egen konto. Min etter hvert velkjente vits har jeg lyst til å ta med også i denne boken: Hver gang hundeeieren tok valpen på fersk gjerning gned han valpens nese ned i avføringen og kastet valpen ut av vinduet. Etter noen dager hadde valpen lært: Den gjorde fra seg, gned nesen i avføringen og hoppet selv ut av vinduet. Denne valpen ble aldri stueren.

Om halsbånd - kobbel og line
Du bruker et nett halsbånd av lær med en ring i. Når valpen får på seg halsbåndet er det normalt at den klør seg på halsen de neste par dagene. Men det går over av seg selv. La valpen få aksjonsradius og bruk langline, alternativt "idiotkasse" (Flexi). Sannsynligheten er stor for at valpen setter seg på baken og nekter å gå en meter den veien du har tenkt deg. Flokkinstinktet er imidlertid sterkt nok til at du klarer å lokke den til deg.

Virker valpen helt fastfrosset går du bort til den og ruller en ball i den retningen du skal gå. Du kan med hell lokke den med en leverbit. Lever klarer ingen hunder å motstå. Rull gjerne leverbitene bortover bakken. Men bare småbiter. Mye lever virker befordrende på avføringen. Du kan også lokke den ved å løpe bort fra den. Tilvenningen bruker å gå greit.

Jordstråling er et naturfenomen som knapt noen er oppmerksomme på. Har du vært maksimalt uheldig og har satt valpen ned der det er kraftig jordstråling mellom valpen og deg, er det en naturlig årsak til vegring. I så fall, løft valpen opp og flytt deg et stykke. Hvis du som er erfaren konkurransedeltager leser dette, har du nå fått forklaringen på hvorfor en ellers lydig hund uforklarlig går ut av en fellesdekk!

Når familiemedlemmer kommer hjem
Ønsker du at fremtiden skal gi deg en rolig hund når du får besøk av slekt og venner, ritualiserer du ikke hverken din egen, eller familiemedlemmenes hjemkost med varme velkomstsener med hunden i fokus. Når valpen møter deg i døren lager du rett og slett intet nummer av det, men tar rolig av deg yttertøyet, går ut på kjøkkenet og setter på kaffen. Deretter setter du deg i godstolen med avisen. Kommer valpen bort til deg holder du en go`bit klar, løfter hånden opp og litt bakover og sier "sitt". Eventuelt hjelper du baken på hunden ned. Deretter en rolig klapp, og ferdig med det. Vet du at valpen trenger en luftetur henter du rolig kobbelet. Du roper valpen til deg, sier "sitt", setter på båndet, sier "fri", og går ut.

Når det ringer på døren
Vil du at hunden i framtiden skal forholde seg rolig når det ringer på døren, skal ingen i familien storme mot utgangen når det ringer på. Ett familiemedlem reiser seg rolig opp og går sakte mot utgangsdøren og lukker opp. Dersom valpen følger med skal den besøkende ikke stresse valpen med stormende omfavnelser. Lat rett og slett som om valpen ikke er der. Dette er mitt råd, men det er du som tar avgjørelsen om hvordan du ønsker ditt hundehold.

Innkalling - om å komme
Når valpen har blitt 10 uker gammel er tiden inne for å legge inn de grunnleggende forsterkninger på kommandoen "Kom Hit". Øvelsen knytter vi direkte til den medfødte flokkatferden. Jo flere variasjoner du skaper, desto sterkere fester læringen seg. I et uoppmerksomt øyeblikk springer du bort fra valpen og roper "Kom hit", når du er en 20-30 meter unna. Kommandoen ropes begeistret og tydelig. Valpen vil selvfølgelig ikke bli etterlatt og springer derfor etter flokklederen. Sett deg ned og ta i mot valpen når den kommer, og gi av deg selv med stormende ros. Klarer du ikke å komme ut av ditt A-4 mønster og gi begeistring, gir du en pølsebit. Du kan også få ukjente til å holde valpen din mens du løper vekk.

Avstanden mellom dere øker du etter hvert. "Gjemme seg metoden" er både morsom og effektiv. Den går ut på at du brått gjemmer deg bak et tre eller en tue når valpen er uoppmerksom. Når den er ferdig med sine undersøkelser ser den seg om etter sjefen. La den lete litt før du kaller på den. Jeg kan love at det ikke er noe å utsette på farten når den kommer.

Valpen blir stadig mer erfaren og selvsikker, og rett etter fylte 3 måneder kan det være på sin plass å la den gå permanent med langline. Du må nemlig unngå å rope på valpen om du ikke er sikker på at du kan være konsekvent - det vil si å følge opp den kommandoen du har gitt. Den regelen gjelder alltid. Erfarer valpen at den ikke trenger å gjøre som du sier, har den lært. Den leder 1-0. Det må du unngå. Men langlina kan vi styre valpen til oss dersom det ikke er spontanreaksjon.